Wednesday, May 22, 2013

ចិន និង UNDP ជួយ​ពង្រឹង​ឧស្សាហកម្ម​ដំឡូង​មី​កម្ពុជា

0 comments
ភ្នំពេញៈ ចិន​បាន​ផ្តល់​ជំនួយ​ជា​ទឹក​ប្រាក់​៤០​ម៉ឺន​ដុល្លារ​ដល់​កម្ពុជា​ដើម្បី​ អនុវត្ត​គម្រោង​បណ្តុះ​បណ្តាល​ផ្នែក​បច្ចេកទេស​ដាំ​ដុះ​និង​ប្រមូល​ផល​ដំឡូង ​មី​ឲ្យ​មាន​គុណភាព​ស្រប​តាម​ស្តង់ដារ​ទីផ្សារ​សំដៅ​រួម​ចំណែក​បង្កើន​ ផលិតភាព​នាំ​ចេញ​ពិសេស​លទ្ធភាព​នាំ​ចេញ​ទៅ​ទី​ផ្សារ​ប្រទេស​ចិន។
ការ​ផ្តល់​ហិរញ្ញប្បទាន​នេះ​បាន​ធ្វើ​ឡើង​កាល​ពី​ម្សិលមិញ ក្នុង​គម្រោង​កិច្ច​សហ​ប្រតិបត្តិ​ការ​ត្រី​ភាគី​លើ​ការ​អភិវឌ្ឍ​ផលិតកម្ម​ ដំឡូង​មី​នៅ​កម្ពុជា​ដែល​ចូល​រួម​សហការ​ដោយ​ភាគី​ចិន កម្ពុជា និង អង្គការ​សហ​ប្រជាជាតិ​ដើម្បី​ការ​អភិវឌ្ឍ(UNDP)។
ថ្លែង​នៅ​ក្នុង​ពិធី​ចុះ​ហត្ថលេខា​កាល​ពី​ម្សិលមិញ លោក​ស្រី Lv Zhouxiang តំណាង​ក្រសួង​ពាណិជ្ជកម្ម​ចិន បាន​ឲ្យ​ដឹង​ថា ដោយ​មើល​ឃើញ​ថា កម្ពុជា​មាន​តម្រូវ​ការ​ផ្នែក​បច្ចេកទេស​ដើម្បី​ពង្រឹង​គុណភាព​ផលិត​ផល​ ដំឡូង​មី ដូច្នេះ​ចិន និង UNDP ក៏​សម្រេច​បន្ត​កិច្ច​សហការ​បន្ថែម​ទៀត​ក្នុង​ការ​ផ្តល់​ជំនួយ​ថវិកា និង​បច្ចេកទេស​ដើម្បី​រួម​ចំណែក​ពង្រឹង​ផលិតកម្ម​ដំឡូង​មី​នៅ​កម្ពុជា​។ លោក​ស្រី​បន្ត​ថា៖ «កិច្ច​សហការ​នេះ​មាន​គោល​បំណង​ធ្វើ​ឲ្យ​អ្នក​ផលិត​[កសិករ] អ្នក​កែ​ច្នៃ និង អ្នក​នាំ​ចេញ​ដំឡូង​មី​នៅ​កម្ពុជា​អាច​មាន​លទ្ធភាព​នាំ​ចេញ​ផលិត​ផល​របស់​ ខ្លួន​ទៅ​ទី​ផ្សារ​បាន​កាន់​តែ​ច្រើន»។
លោក​ស្រី​បាន​បន្ត​ថា គម្រោង​នេះ​នឹង​រួម​ចំណែក​ដល់​កិច្ច​ខិត​ខំ​ប្រឹង​ប្រែង​របស់​ប្រទេស​ កម្ពុជា​ក្នុង​ការ​កសាង​សមត្ថភាព​ប្រកួត​ប្រជែង​របស់​ខ្លួន​នៅលើ​ទី​ផ្សារ និង​ការ​ធ្វើ​ពិពិធកម្ម​ផលិត​ផល​នាំ​ចេញ​ផង​ដែរ។
គម្រោង​កិច្ច​សហ​ប្រតិបត្តិ​ការ​នេះ​នឹង​ចាប់​ផ្តើម​អនុវត្ត​ចាប់​ពី​ពេល ​នេះ​រហូត​ដល់​ដំណាច់​ខែ​មីនា​ឆ្នាំ​២០១៤។​ការ​គាំទ្រ​ផ្នែក​ហិរញ្ញវត្ថុ​ និង​ការ​ផ្តល់​ការ​បណ្តុះ​បណ្តាល​ផ្នែក​បច្ចេកទេស​នេះ​គឺ​ជា​ដំណាក់​កាល​ទី​ ពីរ​ហើយ​។​ក្នុង​ដំណាក់​កាល​ដំបូង​ចិន​បាន​ផ្តល់​ថវិកា​ចំនួន​២១​ម៉ឺន​ ដុល្លារ​លើ​គម្រោង​ស្រដៀង​គ្នា​នេះ​។
ដំឡូង​មី ជា​ដំណាំ​កសិកម្ម​ធំ​ជាង​គេ​ទី​ពីរ​នៅ​កម្ពុជា​បន្ទាប់​ពី​ដំណាំ​ស្រូវ​ហើយ​ វា​ក៏​បាន​ដើរ​តួ​នាទី​យ៉ាង​សំខាន់​ផង​ដែរ​ក្នុង​ការ​រួម​ចំណែក​អភិវឌ្ឍ​ ស្ថានភាព​នៃ​ការ​រស់​នៅ​របស់​ប្រជាជន។
កាល​ពី​ឆ្នាំ​មុន​ដំឡូង​មី​ត្រូវ​បាន​ដំា​ដុះ​លើ​ផ្ទៃ​ដី​សរុប ៣៣៧ ៤៤១ ហិកតា​នឹង​ទទួល​ផល​សរុប​ប្រមាណ​៨​លាន​តោន។
ចំណូល​ពី​ការ​លក់​ដំឡូង​មី​មាន​ចន្លោះ​ពី ២០០ លាន​ដុល្លារ ទៅ ៣០០ លាន​ដុល្លារ​ក្នុង​មួយ​ឆ្នាំ រួម​បញ្ចូល​ទាំង​ការ​នាំ​ចេញ​ផ្លូវ​ការ​និង​ក្រៅ​ផ្លូវ​ការ​។ នេះ​បើ​តាម​តួ​លេខ​ក្រសួង​កសិកម្ម​រុក្ខា​ប្រមាញ់​និង​នេសាទ​។ ទិន្នន័យ​បង្ហាញ​ថា ក្នុង​ចំណោម​ការ​នាំ​ចេញ​សរុប​កម្ពុជា​បាន​នាំ​ចេញ​ប្រហែល​៩០ ភាគរយ​ទៅ​ប្រទេស ថៃ និង វៀតណាម ទាំង​មិន​ទាន់​កែ​ច្នៃ។
អ្នក​ស្រី នង រតនា អ្នក​វិភាគ​គម្រោង​កាត់​បន្ថយ​ភាព​ក្រីក្រ​ប្រចាំ​អង្គការ UNDP ឲ្យ​ដឹង​ថា​បច្ចុប្បន្ន​ចំណិត​ដំឡូង​មី​ស្ងួត​របស់​កម្ពុជា​មិន​អាច​នាំ​ចេញ ​ទៅ​ចិន​បាន​ទេ​ដោយ​សារ​អសមត្ថភាព​ក្នុង​ការ​បំពេញ​តាម​ស្តង់ដារ ការ​គ្រប់​គ្រង​អនាម័យ និង ភូតគាម​អនាម័យ​ដែល​មិន​សម​ស្រប​តាម​លក្ខខណ្ឌ​តម្រូវ​ពី​ខាង​ទី​ផ្សារ​ចិន​។ អ្នក​ស្រី​បន្ត​ថា៖ «​គម្រោង​កិច្ច​សហ​ប្រតិបត្តិ​ការ​នេះ​នឹង​ជួយ​បណ្តុះ​បណ្តាល​អ្នក​ផលិត​និង អ្នក​នាំ​ចេញ​ឲ្យ​យល់​កាន់​តែ​ច្បាស់​ពី​លក្ខខណ្ឌ​តម្រូវ​នៅ​លើ​ទីផ្សារ ប្រទេស​ចិន។ ដូច្នេះ​យើង​សង្ឃឹម​ថា វា​នឹង​រួម​ចំណែក​ពង្រឹង​ការ​នាំ​ចេញ​ដំឡូង​មី​ពី​កម្ពុជា​ដោយ​ផ្ទាល់​ទៅ​ ចិន​កាន់​តែ​ច្រើន​ជាង​នេះ»។
អ្នក​ស្រី សេត​ស៊ុគុ យ៉ាម៉ាសាគិ នាយក UNDP ប្រចាំ​កម្ពុជា​ឲ្យ​ដឹង​ថា សព្វ​ថ្ងៃ​នេះ​កម្ពុជា​គឺ​ជា​ប្រទេស​ផលិត​ដំឡូង​មី​ធំ​ជាង​គេ​ទី​ប្រាំ​ពីរ​ ក្នុង​តំបន់​អាស៊ី និង​ត្រូវ​គេ​ព្យាករ​ថា​នឹង​ក្លាយ​ជា​អ្នក​ផលិត​ធំ​ទីប្រាំ បន្ទាប់​ពី​ថៃ ឥណ្ឌូនេស៊ី ឥណ្ឌា និង ចិន នៅ ២០១៨។
ទិន្នន័យ​នំា​ចេញ​របស់​ក្រសួង​ពាណិជ្ជកម្ម​ក្នុង​ត្រី​មាស​ទី​មួយ​ឆ្នាំ​ នេះ​បង្ហាញ​ថា កម្ពុជា​នាំ​ចេញ​ដំឡូង​មី​ស្រស់​និង​ស្ងួត​សរុប​២៤,៥ ម៉ឺន​តោន​ធ្លាក់​ចុះ​ប្រមាណ​៤៧ ភាគរយ​បើ​ធៀប​រយៈ​ពេល​ដូច​គ្នា​កាល​ពី​ឆ្នាំ​មុន ដែល​មាន​៤៦,៥ ម៉ឺន​តោន​៕ ប្រភពពី postkhmer.com

No comments:

Post a Comment

 
ព័ត៌មានដើមស្វាយ © 2013 ផ្នែកទំនាក់ទំនងសង្គម និងសារព័ត៌មាន