នៅក្នុងពិភពគីមីមានអាល់កុលជាច្រើនប្រភេទ
ប៉ុន្តែអាល់កុលដែលយើងតែងតែនិយមជាងគេនោះគឺអេតាណុល។
រូបរាងម៉ូលេគុលរបស់អេតាណុលគឺជាភ្នាក់ងារដែលធ្វើឲ្យស្រា
ឬក៏ស្រាបៀរដែលយើងពិសាជះឥទ្ធិពលដល់ខួរក្បាល
របស់យើង។ ម៉ូលេគុលរបស់អេតាណុលគឺមានទំហំតូចណាស់
ដែលកកើតឡើងដោយការរួមបញ្ចូលគ្នារវាង អាតូមកាបូន២ អាតូមអ៊ីដ្រូសែន៦
និងអាតូមអ៊ុកស៊ីសែន១។ អេតាណុលគឺសារធាតុដែលអាចរលាយក្នុងទឹក
ជាហេតុធ្វើឲ្យវាអាចជ្រាបចូលក្នុងចរន្តឈាម
និងធ្វើការសាយភាយទៅគ្រប់ទីកន្លែងនៃសារពាង្គកាយ
(សំខាន់បំផុតគឺថ្លើម និងខួរក្បាល)។
វាក៏ជាសារធាតុរលាយក្នុងខ្លាញ់ផងដែរ
ដែលជាហេតុធ្វើឲ្យវាជ្រាបចូលភ្នាសកោសិកាផ្សេងៗ
និងទីកន្លែងដ៏ទៃទៀតដែលជាធម្មតាមិនអាចជ្រាបទៅដល់។
បរិមាណអេតាណុលជាក់លាក់ណាមួយដែលអ្នកបានបរិភោគ
នឹងធ្វើដំណើរឆ្លងទៅពោះវៀនតូចរបស់អ្នក
បន្ទាប់មកត្រូវបានស្រូបចូលទៅក្នុងចរន្តឈាម រួចបញ្ចូនទៅខួរក្បាល។
យោងតាមការសិក្សាស្រាវជ្រាវ
មិនទាន់មានការសន្និដ្ឋានជាក់លាក់ណាដែលឆ្លើយនឹងសំណួរថាតើអេតាណុល
ជះឥទ្ធិពលដល់ខួរក្បាលដោយរបៀបណាឲ្យប្រាកដនោះទេ។
ប៉ុន្តែមានទ្រឹស្តីមួយចំនួនបានធ្វើការបកស្រាយស្តីពីបញ្ហានេះ។
កាយវិការ និងប្រតិកម្មយឺតៗ ការនិយាយឡុលៗ
និងការបាត់បង់ការចងចាំនៅពេលដែលអ្នកស្រវឹងគឺអាចបណ្តាលមកពីសារធាតុ
អេតាណុលធ្វើការភ្ចាប់ទៅនឹងសរសៃប្រសាទGlutamateដែលនៅក្នុងប្រព័ន្ធ
ប្រសាទនៃខួរក្បាលរបស់អ្នក។ សរសៃប្រសាទទាំងនេះ
ដែលជាធម្មតាទទួលសញ្ញាគីមី(Chemical Signal)ពីកន្លែងផ្សេងៗនៃខួរ
ក្បាល តែផ្ទុយទៅវិញបែជាទទួលម៉ូលេគុលអេតាណុល
ដែលមូលហេតុនេះធ្វើឲ្យដំណើរការនៃការទទួលសញ្ញាមានការរំខាន
ហើយជាលទ្ធផលនាំឲ្យខួរក្បាលទាំងមូលមានដំណើរការយឺតយ៉ាវ។
អេតាណុលក៏ធ្វើការភ្ចាប់ខ្លួនជាមួយនឹងសរសៃប្រសាទGABA( gamma-aminobutyric
acid)ដែលជាធម្មតាវាមានមុខងារបន្ថយល្បឿនសកម្មភាពខួរក្បាល។ ខុសគ្នានឹង
Glutamate អេតាណុលបានធ្វើឲ្យសរសៃប្រសាទGABA ងាយរងឥទ្ធិពល
ដែលជាហេតុនាំឲ្យសកម្មភាពខួរក្បាលមានសកម្មភាពកាន់តែយឺត ឬស្ពឹក។ជាតិអាល់កុលមិនមែនគ្រាន់តែជាភ្នាក់ងារធ្វើឲ្យសកម្មភាព ខួរក្បាលរបស់អ្នកមានសកម្មភាពយឺតប៉ុណ្ណោះទេ តែវាក៏ជាភ្នាក់ងារជួយឲ្យសារធាតុ dopamine និង endorphins ផលិតឡើង ដែលទាំងពីរនេះគឺជាសារធាតុគីមីធ្វើឲ្យមនុស្សមានអារម្មណ៍សប្បាយរីករាយ។
ប្រភព៖ How it works, Book of amazing answers to curious questions 2012
No comments:
Post a Comment